Trädgård – Är här och nu. Samtidigt i framtiden

Sommaren börjar övergå i tidig höst och vi njuter av perennerna som blommar just nu och  kökslandets och bärbuskarnas mognande. Sen kommer fruktträdens skörd. Det är nu den härligaste tiden börjar, ingen brådska som på våren, tid för reflektion och planering.

Vad blev bra i år? Rosorna.
Vad funkade inte? Vissa perenner torkade in.
Vad vill jag se i vår? Mer små rosa scilla och batalinitulpaner.
Vad har jag lust att göra idag? Klippa bort överblommade rosor, beskära vissa buskar, kanske plantera några nya krukor till entrén.
Ta in ved och ta en sväng i trädgården för att studera växterna.
Hmm. Kanske en helt ny plantering?

Det byggs en del häromkring. Har man nybyggt hus med ingenting planterat så har man mycket skoj framför sig, men också många frågor. Ett sätt är att tänka på trädgården som inne i huset. Golv, tak, väggar först. Hur många rum vill jag ha? Vad vill jag göra i dem? Golv kan vara gräsmatta, plattor eller sten. Väggar kan vara buskage, spaljéer, häckar eller plank. Som tak kan du ha träd, stora buskar eller kanske en pergola.

Vad har jag för jord att plantera i? Och när ska jag plantera? De små lökväxterna planteras i september/oktober, större lökar tål senare plantering men det blir bäst ifall de hinner bilda lite rötter innan tjälen kommer. Tulpaner tål än senare plantering. Perenner kan sättas september ut och lite in i oktober. Härdiga, bladfällande buskar, rosor och så vidare kan sättas under hela hösten men barrväxterna mår bäst om de kommer ner i backen innan oktober. Barrotsplantor, det vill säga plantor som köps utan jord, sätts i oktober när de tappat bladen och vintrat in. Ofta är det häckar som köps barrotade.

Och sen är en ritning och en plan bra att göra och lätt att ändra på och en gnutta fantasi bra att ha. Några studiebesök i grannskapet och i parker ger inspiration och idéer. Sen är man förhoppningsvis igång!