Brytningstid
Högsommaren är förbi och på kvällar och morgnar gör sig en ny årstid påmind. Vi känner det i en kvardröjande liten kyla som gör himmelen hög och klar eller genom gässen som sveper förbi oss söderut med trumpeter och fanfarer. I trädgårdslandet är vitlöken är upptagen, i skogen letar vi efter blåbär och hoppas på kantareller. Vi sår in gröngödsling så jorden inte ligger bar i höst. Luckrande är det också.
Lökarna är här och då påminns man om att våren kommer nästa år också. Hösten och tidiga våren är den tid vi ofta njuter av trädgården inifrån, genom fönstret. Sena och tidiga lökväxter ger trädgården liv och färg under de delar av säsongen som annars kanske skulle kännas grå. Så vi ser fram emot ett stort sortiment av fina lökar i paket och lösvikt.
Ett sätt att göra det mesta av rabatterna så här års är att komponera en plantering som innehåller senblommande växter (olika astrar som ’Twilight’, grenaster, stormhatt och kärleksört) i kombination med de som har fina höstfärger (t.ex. aronia, benved, perukbuske), höstlök (tidlösa och höstkrokus). Även perenner kan få höstfärg, tex flocknäva, bergenia och gillenia får fina bladfärger. Och självklart rönnar och lönnar likaså.
I krukorna har kanske sommarens prakt sinat – nu i den vackra brytnigen mot höst kan vi passa på att blanda de stora och välväxta perennerna som finns nu med säsongsväxterna; till exempel finns det mycket fin kärleksört i sortimentet som verkligen gör sig tillsammans med ljung, kål och gräs. Våga blanda lite – och glöm inte att du kan flytta ut perennerna i rabatten när de har gjort sitt i krukan!