• Din trädgård är en oas för nektarsamlarna

I trädgården surras, fladdras och hummas det. Vi njuter av fjärilarnas färgglada segel – påfågelens ögon, citronfjärilens lilla orangea fläck. Men de fladdrande besökarna är inte bara vackra – många är dessutom nyttiga och bidrar till pollineringen tillsammans med humlor och bin.

För många grödor är skörden direkt beroende av insekterna. Det handlar främst om frukter, bär och grönsaker. Pollinering är en så kallad ekosystemtjänst – något som naturen utför spontant och som vi drar nytta av. Pollinering innebär att bin, humlor och andra pollinerande insekter bär med sig pollen mellan olika blommor, vilket gör att växtens blommor befruktas och kan utvecklas till en frukt eller ett frö. Insekterna är ju främst ute efter nektaren och pollineringen är något som växt och människa får på köpet.

Din trädgård kan bidra till att hålla det lokala beståndet uppe eftersom både tama och vilda pollinerare är på tillbakagång – Ett resultat av bland annat monokulturer och växt- och insektspreparat. Naturligtvis får det konsekvenser både för jordbruket och den biologiska mångfalden. Trädgården är både njutbar och nyttig, med andra ord. Inte bara våra odlade grödor är beroende av insekterna utan även våra vilda växter. Tänk bara på blåbären.

Ofta är det samma växter som insekterna gillar som står i en gammaldags momorsrabatt eller historisk örtagård – När det gäller sortval för både fjärilar, bin och humlor så välj växter med enkla blommor. Vissa fyllda sorter är vackrare men innehåller mindre nektar och är därför inte lika intressanta för insekterna.

Perovskian ’Blue spire’ (måste vintertäckas) är full av humlor. Rudbeckiorna och rosenfockeln likaså. En annan bra nektarkälla i trädgårdar (upp till zon III) är Fjärilsbuddlejan (Buddleja davidii) tex. den mörktsammetslila ’Black knight’ och den rosa ’Pink delight’.  Varma och vindstilla dagar kan hela blomställningen täckas av insekter av olika slag. Precis som fjärilar så gillar humlor och bin kryddväxter som har mycket nektar. Oregano,
mejram, timjan, gräslök och isop är bra val. Anisisop, kransveronika, brudslöja och rosenstav är vackra perenner som drar till sig insekter. Ett stort plus är att ”fjärilsväxter” dessutom oftast är mycket väldoftande. Se, lukta och njut!

 

Tips:

Passande kantväxter: lavendel, stäppsalvia och kantnapeta
För stenpartiet: fetknopp, aubretia  och kärleksört.
Lignoser: Syren, Hägg, Kaprifol, Äpple, Ginst, Olvon, Schersmin och Rosor.
För den soliga rabatten: Rosenflockel, Bolltistel, Rysk martorn, Rudbeckia.
Klättrande: Äkta kaprifol och vildkaprifol, blomsterärt, luktärt.
Lågväxtande: mossflox, klöver