Högsommar – Tid för skörd och njutning.

Trädgården är förvånansvärt frodig trots den mest besvärande torkan på många år. Fruktträden är kartfyllda till brädden och bärbuskarna likaså. Det kan bli ett fruktår utöver det vanliga. I växthuset mognar tomaterna och gurkorna sväller. Färskpotatis, späda rotsaker och aromatiska kryddörter finns i överflöd. Bättre lön för mödan än detta kan knappast en odlare få.

Och mycket har vi att tacka våra minsta trädgårdsvänner – insekterna. Alla pollinerares idoga slit att flytta pollen från blomma till blomma ger oss dignande fruktträd och fyllda fröpåsar i vårens hyllor. Humlor, bin, steklar, flugor, blombockar … mängder av mer eller mindre synliga kryp gör ett otroligt arbete helt oavlönat. Det är inte bara pollinering som är insektsjobb. Måna är glupska rovdjur och sätter i sig ofattbara mängder av små kryp. Bladlusjägare som nyckelpigor och guldögonsländor gör stor nytta och en bålgetingfamilj kan på en sommar äta upp till 25 kilo insekter. Men del av smådjuren är bara till lyst för trädgårdsägaren, som alla vackra fjärilar. Fladdret runt blommorna ger rabatterna ytterligare en dimension. Kanske kan vi acceptera lite kryp på rosorna och en och annan larv på kålplantorna utan att ta till giftsprutan.

Odla lite insektslockande och se till att det finns vatten i trädgården till de små. Vi har många fjärilslockande växter i sortimentet och trevliga fågelbad.

Jag lyfter blicken en sekund och in över gräsmattan kommer en stor skalbagge brummande. Finfrämmande från skogen! En praktfull myskbock slår sig ned och låter sig fångas. Efter en stunds promenerande på min hand klättrar den upp efter armen, lyfter från skjortkragen och brummar vidare ut på nya äventyr i solskenet.

Här finner du en lista över växter som gynnar surr och fladder (PDF-format) sammanställd av föreningen Svenska Bin och Swedish society of Public Parks and Gardens: Växtlista för_pollinatörer

Någon bild på Myskbocken blev det inte men en vacker guldbagge lät sig fotograferas istället.