Höst 2021

Det är alla vardagarna.

Att göra fint till helger och högtider har sin tid, men har du tänkt på alla vardagar då du ser din trädgård?

Grå augustidagar med dis och regn – soliga september på väg ut i svampskogen- oktober, årets höjdpunkt då trädgården flammar i gult till rött- november med grått i dis, natur och hav. December med grönt i mossa och granris.

Sen kommer januari och februari då vädret skiftar och trädgården kan vara disigt grön till insvept i snö och frost.

Alla de dagarna ser du din trädgård och blir glad eller hur?

Nu när sommaren är över brukar jag få riktig lust att förbättra omkring hus och butik. Parkeringen finns och passeras varje dag så där behovs verkligen växter. Ett träd som skiftar gestalt över året och buskar som kompletterar. Där sitter också fin belysning som hälsar välkommen hem, ger trygghet och tydlighet. Fågelmatare hängs upp högt i trädet med hjälp av en lång rundstav mer krok i toppen. Så kan man se fåglarna från övervåningen där kanhända arbete och läxläsning sker.

Grusgången knastrar när man går på den och det går lätt att plantera i den, stenläggning kräver mer underarbete men blir förvisso mer lättskött över tid. Två grusspår i gräset känns lantligt medan asfalt är praktiskt. Allt behöver mjukas upp av växtlighet och blommor så här får stora krukor ta plats. Minst 60 cm i diameter och gärna flera stycken så de verkligen blir fina och lätta att sköta. Oftast räcker regnet när de stora. Och det är kul att förändra dem över tid. Och här kan man leka med kottar, stolar, bord och annat som tillför personlighet till entrén. Vattenbad kanske?

Städsegröna växter bildar en stomme som vårens lökar, sommaren och höstens perenner rufsar till.
Buxbomsklot finns liksom en idegranshäck som slingrar sig fram mot entrén. På Nora finns det gröna uppe i trädgården i form av både häckar, klot och pelare. De blir fina belysta när mörkret sänkt sig och trädgårdens vita inslag lyser. Därför finns vit krypflox med blom på våren, vita ornithogalum Sochi på sommaren och vit höstflox ’David’ i augusti i rabatten som syns inifrån från köket.

Stora härliga perennplanteringar gör också intryck och är lättare än man tror att underhålla.
Och så kul att anlägga!  Gräsmattan tenderar att bli mindre och mindre och det gör ingenting, den ska klippas ideligen. Nu på sensommaren är det fullt i trädgårdsbutikerna och bra förutsättningar att anlägga nytt, marken är mjuk och varm, regnet kommer ofta och växterna bildar rötter och växer under hösten som sträcker sig långt in i november här på trakten i alla fall.

Så vardagarna trillar på och blir man glad när man kommer hem för att det är fint i trädgården är mycket vunnet!