När jag gick i skolan började inte sommaren förrän efter midsommar, då var vattnet vid Sandvik badvarmt, Mormor på landet och vi hade bara ledigt. Frukost åts på verandan efter sommarmorgon på radion, lunch klockan 12 och middag klocka 17, basta! Resten var lek och bad, bygga kojor och cykla runt. Vädret bara var. Sol-härligt, blåst-segarväder, stilla regn-spela kort, och regnade det ordentligt kunde det hända att vi åkte och badade ändå. Känslan av att badvattnet var varmare än luften och dropparna som slog mot ytan var speciell.
Nu för tiden uppfattar jag årstiderna mycket tydligare, är ju ute i dem hela tiden och följer med mycket mer medvetet. Vad händer med de olika växterna i trädgården i år? Hur kan jag gynna deras växt och blom? Vilka mår bra och vilka for illa av vintern. I år har blåregnet inte blommat för fjolårsknopparna frös in. Det har hänt förr och till slut slog det ut med blad i stället. Och en blomklase! Rosen Venusta pendula dukade under men då gynnades rostvinet som är jättefint nu.
Gödslingen i april och regnen i maj har gjort växterna frodigare än på många år och just nu regnar det igen med skurar. Så skönt, hela naturen sträcker på sig och sköljs ren.
Så nu går vi in i rosornas tid, de har djupa rötter och tar vatten där alltså fördrar de torka bättre. Och murbinkan som övervintrat i grusbädden har börjat blomma, vallmon står hög och krolliljorna är i knopp. Nätterna långa och ljusa gör det lättare att ta sniglarna med sax och nog kan man njuta av blommorna samtidigt?
Hoppas din försommar har varit fin, önskar en härlig sommar där vi uppskattar och är rädda om alla nyanser av väder, trädgård och natur.
/Brita