Inget smakar bättre än egenodlade grönsaker. Dessutom är det klimatsmart. Om du är helt grön vad gäller odling kan det kanske kännas övermäktigt att börja, men det är enkelt. Växter behöver koldioxid, ljus, vatten och värme. Allt av detta finns i din närhet. Jord behövs egentligen inte men de flesta föredrar ändå att odla i jord. Bra odlingsjord för grönsaker finns inte överallt men det är lätt att ordna. En upphöjd bädd av pallkragar, eller andra anordningar som kan rymma en jordbädd är en bra lösning på jordproblemet. På så sätt spelar det ingen roll hur marken är på platsen där du vill odla.

Asfaltsparkering eller gräsmatta som underlag är lika bra. Om bädden läggs i närheten av större träd kan en tät botten vara nödvändig så att trädrötterna inte invaderar bädden och stjäl allt vatten och näring. För gräsmatta går det bra att täcka marken med kartong och tidningar innan bädden läggs. Är det stora besvär med trädrötter och kraftigt rotogräs som tistlar och åkerfräken behövs en mer motståndskraftig botten. Tjock markduk kan hjälpa men bäst är en tät plastbricka med liten kant som effektivt spärrar för de värsta rötter som kan dyka upp. Berg och asfalt är täta bottnar som inte behöver något extra.

Märk ut var du vill ha dina bäddar, förbered bottnarna och ställ ut ramarna för jorden. Jorddjupet för ovanjordiska grönsaker bör vara 20-30 cm och för potatis och rotfrukter det dubbla. Enklast är att använda färdig påsjord till odlingen det första året. En bra fullgödslad påsjord innehåller allt dina grönsaker behöver för en säsong. Till kommande säsonger måste jorden bytas eller förbättras för att odlingen ska kunna fortgå.

   

Sedan är det dags att fundera på vad som ska odlas. Förslagsvis väljer du pimörodling av grönsaker. Några tidiga potatisar klarar du dig inte utan. Välj en supertidig sort och förgro den en månad innan plantering. Det brukar bli ett kok till midsommar. Sallad är ett måste, mangold är väldigt användbar och smakrik, dessutom brukar den ge blad över hela säsongen. Sommarmorötter är trevligt att plocka och äta direkt från odlingen. Majrova är en av de tidigaste och smakligaste rotfrukterna att odla. Sockerärter är också tacksamma och ger mycket på liten yta, men kan behöva klätterstöd.

Allt detta kan du så i början av maj. En månad senare kan det vara läge för bönor. Både bryt- och skärbönor är överjordiskt goda om de plockas riktigt späda. Båda typerna finns som busk eller klängande. I början av juni kan det också var dags att sätta förkultiverade småplantor. Färsk purjolök och sommarkål är oslagbart att ha till hands när odlingssäsongen går mot sitt slut. Och glöm inte att ha en rad med blommor att plocka!

När potatisen är plockat sår du sallad och majrovor på platsen och sent på sommaren kan det vara läge för en rad med mangold som kan få övervintra och ge späda blad tidigt på våren.

       

Hur får du gröna fingrar? Bevaka din odling! Titta till den ofta passa med vattning när växterna behöver vatten, inte när du har tid. Plocka bort ogräs när det är smått, pilla bort skadedjur när de dyker upp, ställ ut några lådor med snigelpellets i odlingarna. Kål och morötter kan behöva täckas med väv för att hålla objudna insekter borta, tänk på det när du sår så kan du kanske nyttja samma bädd till dessa.