Plantering av klematis
Min första klematis växte på mormorslandets vägg. Från ingenting på våren till massor med blå blommor upp till takfoten i juli. Helt fantastiskt tyckte jag då och tycker fortfarande. Det var en Clematis viticella i all sin prakt. Lättodlad, tålig, härdig och frisk.
Nu har jag lärt mig att det finns en uppsjö av olika klematis i regnbågens alla färger och med blommor av olika slag som stora, små, oansenliga, fyllda, nickande och tulpanformade. Klematis som klättrar och klänger samt de som inte klättrar alls. Storleken varierar från små som höjer sig någon dm över mark till de som kan klä in hela stugor.
Vissa blommar på våren, andra på sommaren och några som blommar på våren och som sedan blommar om. Till sist är det några som inte är härdiga alls i vårt klimat men kan odlas i kruka och tas in på vintern. Därför ska de beskäras olika.
Beskärning
De som blommar på årsskotten, dvs. växer med nya grenar varje år, skärs ner till marken varje höst eller vår.
De som blommar på förra årets grenar behöver endast putsas efter blomningen om alls. De som blommar på både års- och fjolårsskott tar man bort döda och torra grenar på under tidig vår innan de börjar växa.
Skötsel och användning
Gemensamt för deras skötsel är att se till att de ska ha god tillgång på vatten och näring. Att växa mycket fordrar så klart mycket ”kost”. Sen vill de gärna ha det svalt kring rötter och stam. Därför sätter man gärna någon perenn växt framför om de står i solen. Annars kan man plantera dem bakom en sten eller mur eller annat. En mossig sten draperad i vitblommig C. Albina Plena i skuggan är oerhört vackert. Vita blommor i skugga eller skymning blir självlysande. Eller plantera dem så att kan klättra i något lämpligt träd som äppel- eller hagtorn eller på en spaljé eller så.
Plantering
Planteringsgropen behöver vara djup och fylld med god jord.
Det är en jord som håller näring och vatten bra men inte är blöt.
Särskilt till de storblommande sorterna som ska ge mängder av stora blommor behöver den goda jorden.
Man förbättrar både sand- och lerjord med torv, barkmull kogödsel och grus.
2/4 jord, 1/4 barkmull och grus och 1/4 kogödsel. En volym på 0,6 kubikmeter per planta kan vara bra. Dvs. 60 cm djup och lika brett. Benmjöl är bra för det ger jämn tillgång på näring vilket klematis mår bra av. Lägg ut på hösten varje år.
I samband med iordningställandet av planteringsgropen sätts plantan i vatten upp till krukkanten en stund. Då blir den ordentligt genomvattnad och tål bättre att hanteras eftersom jorden är mjuk och lite spänstig. Efter planteringen vattnas mer för att luftfickor i omgivande jord ska fyllas upp.
Planteras en torr planta i torr jord kommer den genast att torka ut och antagligen gå förlorad.
Det är en fördel att sätta plantan djupt i jorden, gärna med två bladpar under jordytan. Då bildas mer nya rötter och fler grenar samtidigt som två tillväxtpunkter skyddas av jorden. Klematis som planteras med grenarna utlagda åt sidorna ca 10 cm under jord bildar en hel vägg av rankor!
Etablering
Efter planteringen ska växten etablera sig. Klipp tillbaka de nya grenarna efter planteringen och under hela den första växtsäsongen då växer rötter ut och börjar ta upp vatten och näring från omgivande jord. Det tar några veckor till månader och under tiden måste man gödsla och vattna ungefär som en krukväxt .
För att få rötterna att söka sig utåt och neråt bör man vattna rejält annars söker sig rötterna uppåt till ytan och kommer inte ner till grundvattnet. En ordentlig rotblöta motsvarar 30- 40 l vatten per m2. 10 l ger 10 cm vatten ner i jorden om ens det.
Så vattna på! Om det inte regnar tillräckligt förstås.
Nu finns alla förutsättningar till god tillväxt och blommor i många år framåt. Hur gammal en klematis kan bli vet jag inte. Den på landet är åtminstone 40 år.