Kretslopp

Hela året har man i minnet när man vårdar sin trädgård. Vi njuter av nuet och ger förutsättning för framtiden.Så här på hösten njuter vi av de höstblommande perennerna och alla härliga röda, gula och bronstoner i träd och buskar. En favorit är aronia med knallröda blad och nyttiga bär.

Vi planterar buskar och träd, perenner och rosor och gödslar med något långtidsverkande organiskt gödsel i samband med planteringen. Annars gödslar vi hela trädgården på våren. Kogödsel och barkmull i kökslandet och grepvänd, låt frysa i vinter, sen är det bara att kratta till i vår så är det klart att så ut nya frön.

Om man är lite flitig och rensar ogräs nu slipper man det i vår. Lätt att få upp också nu när jorden är fuktig och lucker. Lite barkmull på toppen efter det och vi har en rabatt som ser prydlig ut hela vintern. Däremot sparar vi en hel del blomställningar av perenner. De blir fina med frost och snö på, så då vi har något att njuta av i vinter.
Fåglar i trädgården är en riktig vinterfröjd. Så därför sätts det ut fågelbord och lite frö redan nu så de vet var de kan hämta mat. Vi har riktigt påkostad fågelmat från Nature mind där varenda frö äts upp.

Vi ser fram emot våren och planerar för vårens blomning, vi planterar iris, krokus och alla andra vackra blommor som sätts som lök just nu. Camassia är en lite ovanlig lökväxt som blir 60 cm hög i kandelaberform i blått vitt eller blekblått, blommar i juni och äts inte av rådjuren heller. Ljusblå pärlhyacint och vita påskliljor blir fint ihop. Alliumlök planteras också nu.

Viss beskärning kan man göra. T ex. äldre äppelträd och tåliga buskar. Då kan belysningen sättas upp och behöver inte tas ner i förrän i mars när vårsolen förhoppningsvis kommer åter.
Gräsen får däremot en spotlight vid foten och blir vackra blickfång när mörkret sänkt sig.

Vacker korg till veden, äpplemust och vackert kring entrén gör hösten till en favorittid.