Om Nora trädgård

Vägen där Nora trädgård ligger har urgamla anor.

Redan vikingar gick förbi på ”Tjudr-stigr” – Folkstigen, det som vi idag kallar ”Allmän väg”. Det finns flera runstenar utmed vägen. Norastenen berättar om ett brobygge: ”INGEMAR OCH ARNY LÄT RESA DENNA STEN OCH GÖRA BRO EFTER STENKIL, SIN SON GUD HJÄLPE HANS ANDE”. Förmodligen var det en kavelbro som byggdes över våtmarken.

Högre upp efter vägen, ungefär en km från Norastenen, står Tjuvstigestenarna. Här har Ingegerd låtit hugga runor på två stenar över sina söner Torkel och Styrbjörn – goda kämpar vars liv ändades i Österled. Här intill stenarna rastade Hertig Karl med sitt följe den 29 augusti 1568, under upproret mot sin bror kungen, Erik den XIV. En bra plats att rasta även idag!

Carl von Linné, åkte också förbi på väg till Öland den 15 maj 1741, då han tog in på Gästgiveriet på Åby gård. Åby gård och Nora gård finns med på en så tidig karta som 1679. Båda gårdarna har, liksom många andra i Noratrakten, sina rötter i järnåldern och finns nämnda i dokument från medeltiden.

Så Nora trädgård ligger i en mycket vacker bygd med en rik och mångfacetterad kulturhistoria full av spännande berättelser!

1971 byggdes trädgården upp.
Då gick E4:an förbi och det var alltid kö i kurvan vid Järna på söndagarna. Glass i Vagnhärad var en tradition för oss som åkte hem till Stockholm efter helgen.
Många har under åren handlat av Peter som drev Peters Plantshop från 1975. Då såldes allt, även perenner barrotade, och därför var våren och hösten den tid då man främst kunde plantera. 2000 började Brita arbeta i trädgården och sedan 2003 driver hon den.

Idag finns hela växtsortimentet i kruka så man kan plantera växter i sin trädgård hela vår-, sommar- och höstsäsongen.
Växterna finns i fler storlekar, allt från häckstorlekar till fullstora träd.