Juli!

Så är vi inne i Juli och det regnar och är soligt om vartannat, helt underbart!
Det går alldeles utmärkt att planera och plantera alla växter och vi har gott om dem i sortimentet.
En ny rabatt eller kanske träd?

Och en glass att njuta av under valnöten i trädgården.

Välkommen in att botanisera!

Den tidiga våren!

Mars – tidig vår

Då hälsar vi våren välkommen  och gläds åt vårfåglarnas återkomst. Vi har städat och fejat på Nora och nu kommer det in nya leveranser allt eftersom. Så det är som vanligt, förhoppningsvis är det mesta bekant och så kommer det lite nytt!

Välkommen in att botanisera!

Vintertid

Vinter.  Nu gör vi vackert kring gård och stuga.

 

Det är mycket man kan göra så det blir fint därhemma.

Julkärve och matare till småfåglarna som tacksamt tar frö. Krukor och korgar fyllda med olika sorters grönt ris med en röd eller vit skimmia i mitten är enkelt att göra.

Hänga upp äpplen i ring eller på tråd är bra och att bädda in känsliga växter i halm eller strå är tacksamt.

Granris på trappen är nästan ett måste på landet och en ljusslinga i något träd eller så hälsar välkommen hem.

Så kan vi fira Jul i lugn och ro.

God Jul!

Högsommar

Nu prunkar det i trädgårdarna och vi går in i rosornas tid.
De kan rivas och få löss men med hjälp av småfåglarna och nyttiga insekter kan vi njuta av blommorna och dofterna.

Vi fyller på vårt växtsortiment så du alltid ska finna något intressant och fint att plantera. Annat fint finner du också, nu nya cortenramar i olika storlekar, runda och fyrkantiga.

Välkommen in att botanisera!

Försommar till högsommar

När jag gick i skolan började inte sommaren förrän efter midsommar, då var vattnet vid Sandvik badvarmt, Mormor på landet och vi hade bara ledigt. Frukost åts på verandan efter sommarmorgon på radion, lunch klockan 12 och middag klocka 17, basta! Resten var lek och bad, bygga kojor och cykla runt. Vädret bara var. Sol-härligt, blåst-segarväder, stilla regn-spela kort, och regnade det ordentligt kunde det hända att vi åkte och badade ändå. Känslan av att badvattnet var varmare än luften och dropparna som slog mot ytan var speciell.

Nu för tiden uppfattar jag årstiderna mycket tydligare, är ju ute i dem hela tiden och följer med mycket mer medvetet. Vad händer med de olika växterna i trädgården i år? Hur kan jag gynna deras växt och blom? Vilka mår bra och vilka for illa av vintern. I år har blåregnet inte blommat för fjolårsknopparna frös in. Det har hänt förr och till slut slog det ut med blad i stället. Och en blomklase! Rosen Venusta pendula dukade under men då gynnades rostvinet som är jättefint nu.

Gödslingen i april och regnen i maj har gjort växterna frodigare än på många år och just nu regnar det igen med skurar. Så skönt, hela naturen sträcker på sig och sköljs ren.

Så nu går vi in i rosornas tid, de har djupa rötter och tar vatten där alltså fördrar de torka bättre. Och murbinkan som övervintrat i grusbädden har börjat blomma, vallmon står hög och krolliljorna är i knopp. Nätterna långa och ljusa gör det lättare att ta sniglarna med sax och nog kan man njuta av blommorna samtidigt?

Hoppas din försommar har varit fin, önskar en härlig sommar där vi uppskattar och är rädda om alla nyanser av väder, trädgård och natur.

/Brita

      

Som du sår …

Inget smakar bättre än egenodlade grönsaker. Dessutom är det klimatsmart. Om du är helt grön vad gäller odling kan det kanske kännas övermäktigt att börja, men det är enkelt. Växter behöver koldioxid, ljus, vatten och värme. Allt av detta finns i din närhet. Jord behövs egentligen inte men de flesta föredrar ändå att odla i jord. Bra odlingsjord för grönsaker finns inte överallt men det är lätt att ordna. En upphöjd bädd av pallkragar, eller andra anordningar som kan rymma en jordbädd är en bra lösning på jordproblemet. På så sätt spelar det ingen roll hur marken är på platsen där du vill odla.

Asfaltsparkering eller gräsmatta som underlag är lika bra. Om bädden läggs i närheten av större träd kan en tät botten vara nödvändig så att trädrötterna inte invaderar bädden och stjäl allt vatten och näring. För gräsmatta går det bra att täcka marken med kartong och tidningar innan bädden läggs. Är det stora besvär med trädrötter och kraftigt rotogräs som tistlar och åkerfräken behövs en mer motståndskraftig botten. Tjock markduk kan hjälpa men bäst är en tät plastbricka med liten kant som effektivt spärrar för de värsta rötter som kan dyka upp. Berg och asfalt är täta bottnar som inte behöver något extra.

Märk ut var du vill ha dina bäddar, förbered bottnarna och ställ ut ramarna för jorden. Jorddjupet för ovanjordiska grönsaker bör vara 20-30 cm och för potatis och rotfrukter det dubbla. Enklast är att använda färdig påsjord till odlingen det första året. En bra fullgödslad påsjord innehåller allt dina grönsaker behöver för en säsong. Till kommande säsonger måste jorden bytas eller förbättras för att odlingen ska kunna fortgå.

   

Sedan är det dags att fundera på vad som ska odlas. Förslagsvis väljer du pimörodling av grönsaker. Några tidiga potatisar klarar du dig inte utan. Välj en supertidig sort och förgro den en månad innan plantering. Det brukar bli ett kok till midsommar. Sallad är ett måste, mangold är väldigt användbar och smakrik, dessutom brukar den ge blad över hela säsongen. Sommarmorötter är trevligt att plocka och äta direkt från odlingen. Majrova är en av de tidigaste och smakligaste rotfrukterna att odla. Sockerärter är också tacksamma och ger mycket på liten yta, men kan behöva klätterstöd.

Allt detta kan du så i början av maj. En månad senare kan det vara läge för bönor. Både bryt- och skärbönor är överjordiskt goda om de plockas riktigt späda. Båda typerna finns som busk eller klängande. I början av juni kan det också var dags att sätta förkultiverade småplantor. Färsk purjolök och sommarkål är oslagbart att ha till hands när odlingssäsongen går mot sitt slut. Och glöm inte att ha en rad med blommor att plocka!

När potatisen är plockat sår du sallad och majrovor på platsen och sent på sommaren kan det vara läge för en rad med mangold som kan få övervintra och ge späda blad tidigt på våren.

       

Hur får du gröna fingrar? Bevaka din odling! Titta till den ofta passa med vattning när växterna behöver vatten, inte när du har tid. Plocka bort ogräs när det är smått, pilla bort skadedjur när de dyker upp, ställ ut några lådor med snigelpellets i odlingarna. Kål och morötter kan behöva täckas med väv för att hålla objudna insekter borta, tänk på det när du sår så kan du kanske nyttja samma bädd till dessa.

Varför odla sin egen potatis?

Potatis är billigt att köpa i mataffärerna och har heller inte riktigt status som någon delikatessrotfrukt, borde man inte använda sin odlingsyta till något mer spännande?

Så har jag i alla fall tänkt många vintrar när jag planerat min odling. Men så kommer våren smygande, det börjar klia i fingrarna och på något sätt lyckas några påsar sättpotatis följa med mig hem och hamnar på förgroning i köksfönstret.

Det är något särskilt med att odla sin egen potatis, oavsett om det är på friland, i pallkrage eller i hinkar. Enkelheten är fascinerande, man petar ner en potät i jorden och efter några få månader har den förvandlats till ett helt gäng nypotatisar som väntar på att plockas upp och tillagas. Smaken blir, som alltid med hemmaodlade grönsaker, något utöver det vanliga.
Det finns en potatis för alla. Evigt pålitliga och sjukdomsresistenta Connect, populära delikatesspotatisarna Amandine och Pink Fir Apple, eller för den med självhushållarambitioner – Yona eller Asterix som är sena sorter och därmed lagringsdugliga.

Potatis är också en ganska anspråkslös gröda, och växer bäst i mager och väldränerad jord som gödslas försiktigt, särskilt för tidig potatis. God tillgång på vatten är viktigt, särskilt viktigt är det att plantan inte har det för torrt under senvåren när den ska bilda sina knölar.

Den tidiga våren!

Så slår vi upp grinden för en ny trädgårdssäsong! Som vanligt fyller vi växthus och trädgård med det bästa vi kan, nu de efterlängtade vårblommorna!
Välkommen att botanisera!

Med rådande pandemi kan du även ta hjälp av oss via mail info@noratradgard.se för att beställa, så möter vi upp på parkeringen efter överenskommelse med säkert avstånd. Betalning med swish.

   

Höststämning

 

 

 

 

 

 

Höstvindarna viner, träden glöder och vi lyser upp med ljus i mörkret. Hos oss hoppas vi att du hittar ro, stämning och inspiration inför de kommande högtiderna. Säsongssortimentet är vackert och tåligt, vi binder kransar och dekorationer och stearinljusen fladdrar. Välkommen in till oss!

Höjdpunkt

 

 

 

 

 

 

Nu infaller ett av trädgårdsårets höjdpunkter. Vi packar upp lökleveransen och njuter av de glänsande kastanjebruna tulpanlökarna, frasiga narcisser och maffiga, doftande allium och kejsarkronor. Det är lite som att få en hemlighet avtäckt; Dessa lökar och knölar som jorden annars döljer, uppdukade och presenterade som plockgodis. Smått och stort, klotrunt, avlångt, prassligt eller köttigt. Variationen är fantastisk att se.

Inbyggt i löken finns också förhoppningen och förväntningen. Att kunna planera nästa års blomning såhär precis i anslutning till hösten när naturen så smått börjar dra sig tillbaka, det känns lite symboliskt. Ett sätt att binda ihop trädgårdsåret, årstidens hjul står inte still. Det rullar på och börjor och slut avlöser varandra ständigt. Och det gör även lökarnas och knölarnas blomning för det finns något för hela trädgårdssäsongen. Från det första vårtecknet – kanske är det snödroppen eller snökrokusen som bryter isen – till höstkrokusens och tidlösans som trotsar höstfrosten.

Välkommen in!