Att trädgården är ett kretslopp är tydligt nu på hösten.  Vi njuter av de höstblommande perennerna och alla härliga röda, gula och bronstoner i träd och buskar. Löven som faller blir mull för nästa år, komposterna töms i rabatterna och täcks. Kogödsel och barkmull gör gott i kökslandet. Bara att grepvända och låta frysa i vinter, en krattning till i vår så är det klart att så ut nya frön.

Om man är lite flitig och rensar ogräs nu slipper man det i vår. Lätt att få upp också nu när jorden är fuktig och lucker. Lite barkmull på toppen efter det och vi har en rabatt som ser prydlig ut hela vintern. Däremot sparar vi en hel del blomställningar av perenner. De blir fina med frost och snö på, så då vi har något att njuta av i vinter. Fåglar i trädgården är en riktig vinterfröjd. Så därför sätts det ut fågelbord och lite frö redan nu så de vet var de kan hämta mat. Vi har riktigt påkostad fågelmat från Nature mind och Slåttergubbens ekologiska där varenda frö äts upp.

Viss beskärning kan man fortfarande göra. T ex. äldre äppelträd och tåliga buskar. Då kan belysningen sättas upp och behöver inte tas ner i förrän i mars när vårsolen förhoppningsvis kommer åter. Gräsen får däremot en spotlight vid foten och blir vackra blickfång när mörkret sänkt sig.

En vacker och välkomnande entré ger glädje. Här finns lyktor och ljus, frosttåliga krukor och växter, fina detaljer och annat att bygga stilleben med. Många växter står fint hela vintern. Många sorters ljung, silvergirlang och Skimmia, till exempel. Vi har också det som du behöver för att göra höstkransar och andra dekorationer. Stommar, band, mossa och så.

Hela året har man i minnet när man vårdar sin trädgård. Vi njuter av nuet och ger förutsättning för framtiden.