Vi hyllar hösten!

Inlägget nedan är kopierat från Stora Planteringsveckans mässfolder. Vi tycker att texten är så bra att vi gärna vill dela den som en del av vår Årstidskrönika.

”Hösten är en fantastisk trädgårds- och planteringstid! Förr var höstmånaderna högsäsong i trädgårdsbutiken men nu ser vi att många besöker oss främst under vår och sommar. Det vill vi gärna ändra på eftersom sortimentet av buskar, träd och perenner faktiskt är både störst, bäst och vackrast på hösten. Då är årets produktion färdig i odlingsplantskolorna och kvaliteten är på topp. Växterna är fulladdade med energi, redo att snabbt etablera sig i din trädgård.

Hösten är också en perfekt planteringstid, både för dig och för växterna. Jorden är fuktig och lätt att gräva i. Luften är sval och luftfuktigheten hög. Det gör att nyplanterade växter i lugn och ro kan fokuserapå att rota sig på sin nya växtplats. De slipper stressas av brännande sol och perioder av torka. Och det där med att skjuta skott och växa ovan mark är ändå inte aktuellt förrän till våren. För din del betyder höstplantering mindre passning med vatten jämfört med att plantera under vår eller sommar.

När vårvärmen kommer kan du luta dig tillbaka och bara njuta. Dina växter är redan på plats och med rötter som letat sig ut i den omgivande jorden. Därför får de tidigast möjliga vårstart och betydligt bättre förutsättningar att klara försommartorka jämfört med hur vårplanterade växter har det. De höstplanterade hinner också växa sig större och snyggare redan första säsongen.

Bästa planteringsveckan – Stora Planteringsveckan är en utmärkt planteringstid för nästan alla fleråriga växter och i hela landet. Buskar, barrväxter, rosor, perenner, träd, klätterväxter, lökväxter – allt kan du plantera i början av september. Rosor, lövfällande träd och buskar, klätterväxter och perenner kan du dessutom fortsätta plantera till långt in på hösten, ända tills tjälen går i jorden. Blir det ingen tjäle kan du plantera på vintern också. Det du bör vänta med till våren är egentligen bara växter som är på gränsen till härdiga där du bor.”

Bästa tiden är nu!