Härliga höst!

 

Nu är lerjorden uppvärmd och fuktig – perfekt tid för att jordförbättra. Då tillför man mull – kompost om man har – annars barkmull och torv som gör jorden lucker och fin. Torv och mull är i sig själv  egentligen inte så näringsrikt men det gör den näring som redan finns i jorden tillgänglig för växterna. Du hjälper mikrolivet som i sin tur hjälper växterna. Lägg ut mullen på ovanpå jorden så kommer maskarna att dra ner den. Till våren kompletterar du med gödsel, då har jorden allt som behövs för en ny och vacker säsong.

När vi ändå gräver i rabatterna så glöm inte bort att september är den bästa planteringsmånaden. Växterna här i butiken är nyinkomna och det finns ofta både stora och mindre plantor att tillgå. Perenner, buskar, rosor och träd hinner rota ut sig innan vintern kommer och vaknar sen med våren. Höstarna här är långa och varma med regelbundet regn vilket underlättar för den som inte har möjlighet att vattna.

Och alla lökar! Scilla, narciss och stjärnor. Nu planerar vi för nästa års fägring – nya växter som får rota sig i höst och är redo att växa och blomma i vår. Gula vintergäck, rosa nunneört och vit scilla är några av våra tidigblommande favoriter. Sedan blommar ljusblå pärlhyacint, blå blå camassia och det fantastiska stjärnskottet – Ornitogalum magnum (stor stjärnlök). Den vita. Vackrare blir det nog inte när den står som ett smäckert ! i rabatten. Sen: för de som inte får in vilt i trädgården – Tulpaner! Små stora tidiga sena fyllda enkla och liljeblommande. Skirt och krispigt. Färgrikt och självlysande. Våren.