Högsommar och trädgården är ett överflöd i prunkande växtlighet. Nu när det äntligen kommit lite regn och svala dagar kan lusten att ta itu med beskärning, ogräs och annat som stått tillbaka komma igen.

Här i visningsträdgården har vi precis klippt häckarna. Den här beskärningstiden som brukar kallas JAS är en förkortning för beskärningsmånaderna juli, augusti och september. Då är det utmärkt – och för vissa växtslag bättre – att beskära träd, buskar, häckar med mera. Buxbom, måbär, avenbok, idegran och thuja står nu ’i givakt’. Häckarna klipps i A-form, dvs svagt lutande med smalare topp och bredare bas, för att den inte ska skugga sig själv och bli gles i nederkant. När vi ändå är inne och trampar kring häckarna passar vi på att ta bort ogräs och gammal lökblast som nu vissnat ner helt och kommit löken till godo.

Nu mognar bären allt eftersom och grönsakerna blir skördefärdiga. Odlaren kan kvittera ut sin lön för mödan. Tomma fläckar i köksträdgården är en möjlighet och inte ett problem. Sensommar är en bra tid för att odla tex bladgrönsaker. Spenat och mangold ger bra utdelning. Ruccola och kinesiska bladkål utvecklas snabbt till skördemoget utan att gå i blom. Bindsallad ger fasta krispiga huvuden då nätterna blir längre och luften är fuktig. Dessutom är bindsallaten tillräckligt tjockbladig för att inte vara ett förstahandsval för sniglarna. Förgro sallat på sval plats för högre grobarhet. Än finns det tid för primörer.

En del växter i rabatterna behöver kanske nytt sällskap? Vi kan tipsa om doldisarna örtartad och ickeklättrande klematis, Clematis integrifolia och C. heracleifolia  mfl, som är sköna i den blandade rabatten. Det är örtartade klematis, som blir mellan en och två meter. De klarar sig utan stöd och lägger sig mjukt över andra växter och blommar länge under sensommaren. Väldigt fin tillsammans med låga buskar och rosor eller överblommade pioner.

Nu är också sommarblommorna i sitt esse. Jätteverbena och dahlia är favoriter bland de solitära och just nu har vi stora plantor för den som vill njuta omedelbart. Humlorna surrar bland både dem och i kryddgården, Hybridmejram Oreganum ’Herrenhausen’, årets perenn 2019, besöks frekvent. Vill du veta mer om vilka växter som speciellt gynnar våra pollinerare så klicka här för att se/ladda ner pdf  Växtlista för_pollinatörer och perennagruppens Lista hundra härliga humleväxter .

Men framför allt är högsommarträdgården njutning. En sval Folksoda i solnedgången och ett stilla samtal om livets väsentligheter hör till trädgårdslivets höjdpunkter.