Bästa tiden för frön

 

Ibland möter vi de som tycker att de är sent ute. Det blev inga sådder i mars och nu i slutet av maj tycker de att det för sent. Men då har vi glädjande besked – Nu är det helt rätt tid att fylla trädgårdslandet med frön. Du slipper förodla och kan börja direkt utomhus. Titta på fröpåsens baksida och se hur många procent av fröna som förväntas gro. Står det 70% och du vill ha 5 plantor i slutändan kan du kompensera genom att sätta något frö extra.

På baksidan kan du också se hur stora växterna förväntas bli och planera utifrån det. Om du varvar växter som använder olika ’livsrum’; tex rödbeta (rotgrönsak) och krondill (bladgrönsak), högt och lågt växtsätt, så kan du utnyttja odlingsytan mer effektivt. Du kan också få grönsakslandet att blomma genom att strössla frön av ringblomma och vallmo lite varstans, till exempel bland löken och potatisen. Rosenskära, zinnia,  krasse och solros går fint att så nu direkt på den tänkta växtplatsen.

Squash, pumpa, frilandsgurka och palm- och grönkål är det många som startar i kruka men direktsådda plantor kommer ifatt och blir väl så fina.

Sockerärtor och bönor växer supersnabbt i den varma jorden. De är roliga att odla tillsammans med barn – stora frön som är lätta för små fingrar att hålla i och som tittar upp ur jorden innan det lilla tålamodet tagit slut. Bönor behöver varm jord för att gro, sätt gärna  två bönor i samma hål  och så lägger du en fiberduk över tills de har kommit upp. Sedan kan du njuta både av de fina blommorna och de goda baljorna.

Listan över av vad som kan sås ute nu är lång – Morot, mangold och rödbetor. Sallat, vintersallat, persilja, dill, gurkört… Basilikan är det däremot betydligt lättare att lyckas med ifall du sår inomhus och lägger  plastfolie över jordytan. Den fuktiga växthusmiljön under plasten gör att fröna gror på bara några dagar. Blir jorden lite möglig på ytan är det ingenting att oroa sig för, det är mikrolivet i jorden som ger sig till känna. Lufta lite då och då så brukar det torka ut.

Lycka till & God skörd!