Sommar, sommar, sommar

 

Högsommar och trädgården grönskar och blommar efter den senaste tidens uppfriskande regn. Juli är rosornas månad och vi slås av både dess doft och färg. Lindarna blommar och det surrar och fladdrar i rabatterna; Buddleja (fjärilsbuske), lavendel, oregano, anisisop och solhatt verkar vara favoriter här i sortimentet. En del växter i rabatterna behöver kanske nytt sällskap? Vi vill puffa för örtartad och ickeklättrande klematis, Clematis integrifolia mfl, som är skön i den blandade rabatten. Det är örtartade klematis som blir mellan en och två meter. De klarar sig utan stöd och lägger sig mjukt över andra växter och blommar länge under sensommaren. Väldigt fin tillsammans med låga buskar och rosor eller överblommade pioner. Nu är också sommarblommorna i sitt esse. Agapanthus, lampborstgräs, jätteverbena och dahlia är favoriter bland de solitära och just nu har vi välutvecklade plantor för den som vill njuta omedelbart.

Under solen mognar bären och inte bara smultron kan träs på strå. Ett och annat blåbär och hallon kan nog göra dem sällskap också. Grönsakerna hänger solmogna och odlaren kan kvittera ut sin lön. Det kan vara lätt att glömma att tomma fläckar i köksträdgården är en möjlighet och inte ett problem. Sommarmorot och rödbeta går finfint att fylla upp med nu och sen framåt sensommarn är det bra tid för att odla bladgrönsaker. Ruccola och kinesiska bladkål utvecklas snabbt till skördemoget utan att gå i blom. Plocksallat blir fin och frasig då nätterna blir längre och luften är fuktig.  Ett tips är att förgro sallat på sval plats för högre grobarhet. Än finns det tid för primörer.

Sommarnatten har sin speciella lockelse och passar bra för lågmälda samtal eller en stunds eftertänksamhet. I den svala luften bärs dofterna långt och vad är en trädgård utan dofter? Höstflox är klassiskt och vi har nya friska sorter med bra doft. Narcisstobaken är magisk med sina lysande vita, doftande blommor. Mindre känd är den blekgula dagliljan, Hemerocallis citrina, med graciösa svavelgula klockor som öppnar sig på kvällen och sprider en ljuv citrusdoft. Vissa färger kommer verkligen till sin rätt i dunklet; Trädgårdsnävan ’Rozanne’s blåvioletta blommar svävar självlysande.

Så håll huvudet i skuggan och fötterna i solen – Ut och njut av din trädgård!