Trädgårdshöst – Trädgårdströst

 

Höstens intåg kommer som en frisk fläkt med hög, klar luft som får mig att minnas lukten av svampskog och gummistövlar. Handskar, spade, grep och äppelplockare kommer fram ur trädgårdsskjulet, där de bidat sin tid under sommartorkan.

Hösten är en bra tid för många trädgårdsprojekt. Med hösten kommer det efterlängtade regnet som tillsammans med den kvardröjande värmen i jorden ger det de flesta perenner, buskar och träd fina förutsättningar att rota sig. Kanske vill du renovera eller anlägga en ny rabatt? Dela vår- och sommarblommande perenner, plantera nya träd eller flytta ett par buskar? Då ligger bästa tiden framför oss nu.

I veckan kom den stora leveransen av lökar och knölar. Cirka 150 sorter av en massa olika släken. Att tänka på dem alla känns som ett fyrverkeri. En långsam färgshow som sträcker sig över hela trädgårdssäsongen. Från vårens första snödroppar till höstkrokusens frostprydda gestalt. När man valt ut sina favoriter, får man äntligen gå ut i rabatterna med spade och långtidsverkande gödsel. Här i visningsträdgården blir det säkert några nya narcisser planterade, kanske ’Petrel’ som även går under det vackra namnet Änglatårar.  En annan nyhet för året är ramslök som sättlök  – både gott och vackert. Sen vi väntar fortfarande på en stor leverans av franska vitlökssorter och scharlottenlök för höstplantering.

Att planera nästa års blomning och krydda såhär när naturen så smått börjar dra sig tillbaka, det känns lite symboliskt och trösterikt.