Sen höst, innan helgerna.

 

Så sprakar det i trädgårdar och skog när näringen dras in i träd och buskar inför vintern. Gillenia och andra perenner bidrar också till färgprakten och tidlösorna ligger gärna draperade ovanpå. Årets vackraste tid enligt oss som får frossa i växter året om. Sidensvansarna kvillrar och talgoxarna pickar uppfodrande på fönsterkittet. Bäst att duka upp fågelmaten!

Nu för tiden finns mycket mer att plantera i krukorna som vi gärna har på trappen och verandan. Inglasat och oisolerat är perfekt för julrosor, pernettya och cyklamen, alunrot. Ute blir det skimmia, ljung, kål och annat fint. Det finns också tåliga och dekorativa barrväxter som tallar och små granar. De kan stå i sina krukor i flera år och växa lite på somrarna och vara vinterfina på paradplats på vintern. Picea ’Piccolo’, bara namnet! Min trädgårdslust går igång på sånt. Sen när mörkret sänker sig så kan växterna belysas med spotlights och lampor som gör trädgården helt magisk. Ljuset gör trädgården tillgänglig och ger vackra vyer ut genom fönsterna. Led och 12-voltsystem gör det enkelt att montera.

I växthuset och butiken står helgerna strax för dörren och vi har fått hem julkulor och annat bling. Den 19 november ska det vara klart och fint och till dess kommer den första omgången granar. Adventsgran ute med belysning hör till. Sen kommer Julgranen in till Jul men det är ett senare kapitel.

En sista röjning i rabatterna, lite lövräfsning och puts på häckar och annat formklippt och trädgården är redo för vinterns vita. Frost lär det väl bli även om snön inte varit så riklig på senare år.
Men så klart, osiat är bäst!