Den skördetid nu kommer …

 

Högsommar och trädgården är ett överflöd i prunkande växtlighet. Nu mognar bären och grönsakerna är skördefärdiga och odlaren kan kvittera ut sin lön för mödan. Nu är också kulmen för sommarblommorna. Jätteverbena och dahlia är favoriter bland de solitära och just nu har vi välutvecklade plantor för den som vill njuta omedelbart.

Tomma fläckar i köksträdgården är en möjlighet och inte ett problem. Sensommar är en bra tid för att odla bladgrönsaker. Spenat och mangold ger bra utdelning. Ruccola och kinesiska bladkål utvecklas snabbt till skördemoget utan att gå i blom. Bindsallad ger fasta krispiga huvuden då nätterna blir längre och luften är fuktig. Dessutom är bindsallaten tillräckligt tjockbladig för att inte vara ett förstahandsval för sniglarna. Förgro sallat på sval plats för högre grobarhet. Så så! Än finns det tid för primörer.

En del växter i rabatterna behöver kanske nytt sällskap? Vi vill puffa för örtartad och ickeklättrande klematis, Clematis integrifolia mfl, som är skön i den blandade rabatten. Det är örtartade klematis, som blir mellan en och två meter. De klarar sig utan stöd och lägger sig mjukt över andra växter och blommar länge under sensommaren. Väldigt fin tillsammans med låga buskar och rosor eller överblommade pioner.

Sensommarnatten har sin speciella lockelse och passar bra för lågmälda samtal eller en stunds kontemplation. I den svala luften bärs dofterna långt och vad är en trädgård utan dofter. Höstflox är klassiskt och vi har nya friska sorter med bra doft. Magisk är narcisstobak med sina lysande vita blommor svävande i dunklet. Mindre känd är den blekgula dagliljan, Hemerocallis citrina, med graciösa svavelgula klockor som öppnar sig på kvällen och sprider en ljuv citrusdoft.

Ut och njut av din trädgård!