Höst och vintersådd – om att förlänga säsongen

Med ett växande odlingsintresse upptäcker många att det inte bara är under vår och sommar som det kan odlas och sås. Höst och vintersådd är ett bra sätt att få skörd under både höst och tidig vår, men även att ge köksträdgården bra skjuts till kommande sommar. Här kommer några olika exempel på hur det kan göras.

I augusti – september funkar det fint att så snabbgroende bladgrönsaker och sorter som har kort utvecklingstid.  Den gassande värmen lägger sig och regnet och den högre luftfuktigheten ger fröet den fukt den behöver för att gro och spira. Bra sorter  är olika slags asiatiska kål som Pak Choi och Mizuna, gammal hederlig spenat och rädisa, och köldtålig vintersallat (kallas även Maché).  Dessa kan du sedan skörda under höst och tidig vinter. Som bonus gör den svalare dygnstemperaturen gör att mängden skadeinsekter minskar.

Många frön kan också sås på hösten för att övervintra som en liten bladrosett/planta. Salladslök, purjo och vintersallat men också blommor som blåklocka, borstnejlika, förgätmigej, pensé och prästkrage. De små plantorna skyddas enkelt med löv eller väv innan frosten kommer och vaknar sedan av vårens ljus och trädgården får en riktigt tidig start. Det kan vara bra att markera plantorna tydligt så att du säkert hittar dem igen när snön smälter bort.

Sedan finns det de fröer som utan problem övervintras sådda i landet utan att gro. Det passar främst för fröer som tål kyla eller som behöver kylbehandling (s.k. stratifiering) för att gro. Grönsaker som dill, gräslök, persilja, persiljerot, lök (lökfrö men inte sättlök), morot, palsternacka, svartrot, haverrot, rädisa, rättika, och sallat. Många ettåriga sommarblommor kan komma igång extra tidigt med sen höstsådd, t.ex. vallmo, blåklint, riddarsporre, ringblomma och sömntuta.  Så dem sent i lucker jord; under oktober/november strax innan kylan gör sitt intåg. Fröerna gror sedan nästa år när solen och värmen kommer åter. Naturens egen metod, så att säga.

För att underlätta är det bra att ogräsrensa noga på hösten eftersom du inte kan göra det på våren utan att förstöra dina små spirande plantor. Vinterfukt kan få fröerna att ruttna och därför är det också viktigt att jorden är lucker och väldränerad. Det är också väldigt lätt att glömma exakt var du sådde fröerna så det underlättar otroligt mycket att markera raden med några pinnar så att du hittar den igen när snön smälter. Att täcka raden med en sträng av gul sand kan vara ett bra sätt att göra den synlig.

Odlingsintresset kan alltså fortsätta att spira trots att hösten är runt hörnet. Än finns det tid för primörer!