Årstidskrönika

Ja, våren kom tidigt i år och vi längtar redan efter sommaren! Men varför har vi så brått egentligen? Nu har vi verkligen möjlighet att stanna upp – se hur allt slår ut, lyssna efter göken och undra vad rödhaken och staren har att säga. Men det är så lätt att skena iväg och rusa vidare mot sommaren. Varför det? Var det inte våren som vi längtade efter? I år har den varat sedan mitten av mars och fortsätter nog en bit in maj. Ljuvare än så blir det inte.

Men i trädgården kan man gott ägna sig lite åt lite bakåtlutad längtan och planering inför det kommande året. Passa på att fota de ännu inte igenvuxna rabatterna för att komma ihåg vart de där tulpanerna eller irisarna skulle stå. Det är på våren som hålen syns som bäst. Eller var i gräsmattan det fattas krokus. Det brukar en annars ha glömt till hösten när lökarna anländer. Det går utmärkt med en kaffekopp i handen och solen på ryggen.

Det är inte bara vi som vaknat upp efter vintern, även sniglarna börjar dyka upp. Det är bra att lägga ut snigelfritt eller järnsulfat på ett par ställen runt trädgårdens ytterkanter redan nu tidigt på säsongen. Komposten brukar också vara ett favorittillhåll. Lägg gärna medlet under en takpanna eller krukskärva för att skydda det mot väta och giriga skator.

Så passa på att njuta av våren och solen medan fröna gror och knopparna brister. Det finns en tid för pelargoner i balkonglådorna och tomater på altanen. Men den tiden är inte ännu. Stanna upp – sommaren kommer tids nog.