Vinterkrönika om våren och sommarens trender.

 

Det kommer nya trender varje år och det är kul att se hur andras nya ögon ser på det, som för den som odlat lite längre ibland kan tycka är ”gammal skåpmat”. På mässan Elmia Garden presenterade man följande trendspaning.

’Happy Gardener’; Man söker det enkla och självklara när det gäller form och funktion. Gemensamma ytor i bostadskvarter används för odling och umgänge. Att göra projekt tillsammans med grannar ger nya bekantskaper. Tryggheten ökar där man bor om fler är ute längre på kvällarna och njuter av växter, fåglar, insekter och annat som kommer när man odlar. Att Odla mat är hetare än nånsin och nu startar mindre odlingar även i våra städer som säljer till affärer och på torg. Allt måste inte vara stordrift och så här var det förr. Man odlade i trädgårdarna och sålde överskottet på torget.

’Moving with nature’ är den andra trenden, där vi efterliknar landskapet i trädgården. Kultiverade varianter av vilda växter finns i överflöd, de flesta är ju det om man tänker efter. Så en skogsdunge görs med japanlönnar och nunneört som undervegetation, lökväxter som blommar på vår eller höst och vips har man ett woodland! Eller en äng som består av perenner som drar insekter, slänten täcks av ett tjockt lager sand och får bli en prärie. Ta bort ogräs först, det måste man göra vid alla nya planteringar.

’Green decadence’ är den tredje trenden för året och visar på hur växter vi har inomhus kan frodas och ge syre. Eller en balkong i norrläge med endast vitblommande växter får skymningen att bli dagen höjdpunkt. Vita Sackwille West kom på idén först på 1930-talet men den håller ännu.

Men allt är nytt för nya generationer och deras upptäckter lika spännande som våra var. Så blir gamla visioner nya och en sommar följs av fler då vi kan hitta på nya saker i våra trädgårdar. För en färdig trädgård går ju inte an!