väsby2016_1Väsby_2016_3Väsby2016_2

 

 

 

 

 

 

Våren går sin vanliga krabbgång – ömsom exploderar grönskan för att i nästa stund täckas av snöglopp. Men fåglarna fortsätter att sjunga! Här över fälten ses lärkan drilla och på ladugårdstaket löper sädesärlan. April har bjudit på både det ena och det andra men förhoppningsvis blir maj lite mer generös med värmen.

Den 15 mars såddes tomaterna och nu efter omplantering ser de ut att börja längta ut i växthuset. Men det är för kallt ännu för de flesta av oss – tomaten vill ha det varmt och skönt även nattetid. Men för släktingen potatisen börjar det i alla fall närma sig! På bilderna syns en köksträdgård som anlades förra året – rakt på gräsmattan utan grävning. Dubbelt lager wellpapp med jord, trädgårdskompost och gödsel i ett 2 dm tjockt lager ovanpå. Nu efter en säsong är wellpappen sedan länge förmultnad och maskarna har jobbat på bra. Efter grundgödsling och krattning går det nu att direktså morötter, rädisor, rödbetor, bondbönor, sallat, mangold, broccoli och mycket mer. Fiberduken ger en extra skjuts och skyddar mot frosten, om det inte blir alldeles för illa. De mest värmekrävande grödorna får vi fortfarande vänta med.

På Nora är fröställen som vanligt proppfulla med gott och vackert och det finns säkert 30 olika sorters sättpotatis. Vi har det mesta som behövs för odling; pluggbrätten, tålig fiberduk, kålnät, små och stora krukor… ja listan kan göras lång! De spännande beställningar som vi gjorde förra året börjar också fylla ut sortimentet så glöm inte att ta en tur bland alla perenner, buskar och träd.

Väl mött i trädgårdsvärlden!